Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Összeveszett a prédikáción a pap és az MSZP-s képviselő

2010. 03. 28.

A Jobbik somlókörnyéki szervezetei március 28-án lakossági fórumot tartottak volna Iszkázon, melyre a település polgármestere, Cseh József egész egyszerűen rászervezett egy falunapot, és nem biztosította a hetekkel korábban leegyeztetett helyszínt, mondván "nem tehetett mást"...  Meglehetősen "időben", előző nap este plakátolás közben tájékoztatta tagtársunkat a falu első embere, hogy a másnapi Jobbik-rendezvényt "vele nem egyeztette senki, így a helyszínt odaadta másnak". Természetesen ezt a rendezvényünket, akárcsak a többi több mint száz lakossági fórumunkat is, már hetekkel korábban lebeszélte választókerületi szervezőnk a polgármesterrel. Cseh József ráadásul megerősítést kaphatott az összes postaládába helyezett választókerületi újságunkból is, melyet szintén már korábban kézhez kapott. Ráadásul a környék hirdetési újságjában is megjelent a rendezvény, annak rendje és módja szerint. Kiderült hamar, hogy a kerület szocialista képviselőjelöltje, Ajka város polgármestere, Schwartz Béla vesz részt a falunapon, ezért vált nemkívánatossá a Jobbik jelenléte... Nem szokásunk a megfutamodás, így fórum helyett standolásra készültünk Iszkázra, hogy találkozhassunk szimpatizánsainkkal, ha nem a kultúrházban, akkor a falu napon, a kultúrház mellett. Bár keresztbe akartak tenni nekünk, ellenkezőleg sült el a rendezvény, lévén több emberhez kerülhettünk közelebb ily módon, mintha egy zárt térben tartottunk volna előadást. Schwartz elvtárs pedig kénytelen volt elviselni zászlóinkat, jelenlétünket és személyesen vehette át a Jobbik legújabb szórólapját az első 10 kormányzati intézkedésünkről. Idősebb, rendes, keresztény, templombajáró emberek újságolták el nekünk, hogy aznap a templomban már összeveszett a képviselő és a helyi plébános - Schwartz Béla ugyanis a nyugdíjasokat akarta megtéveszteni 8500 forinttal, melyet a helyi plébános nem hagyott szó nélkül, ahogy azt sem, mit műveltek a szocialisták 2006. október 23-án. Nehéz napot zárt tehát Schwartz Béla szocialista országgyűlési képviselő, ajkai polgármester március 28-án Iszkázon. A templomban történt események pedig nem maradtak titokban a szélesebb nyilvánosság előtt sem. Íme:

Összeveszett a prédikáción a pap és az MSZP-s képviselő

 
MTI | Létrehozás dátuma: 2010. 03. 28., 22:34

Faképnél hagyta a templomban a szerinte szégyenletes módon prédikáló katolikus papot Schwartz Béla MSZP-s képviselő. A plébános azt állítja, a szertartás után meg is fenyegette, amiért azt mondta, 2006 őszén a szocialisták "véresre verték a népet". Schwartz szerint a pap sértette meg az idős embereket, és azt ígéri, értesíteni fogja a történtekről az érseket és a püspöki kart is.

Forrás: AFP

(képünk illusztráció)

Összeszólalkozott a virágvasárnapi szentmise után egy katolikus pap és egy szocialista képviselő. A Veszprém megyei Iszkáz község plébánosa, Kocsis Tamás azt állítja: a vasárnapi szentmise után Schwartz Béla, az ajkai választókerület szocialista országgyűlési képviselője megfenyegette őt. Schwartz ugyanakkor azt állítja, hogy a plébános sértette meg durván a misén az idős embereket, és ő felháborodásában távozott is a templomból.

Kocsis elmondása szerint a virágvasárnapi misén felolvasta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Körlevelét, amihez prédikációjában hozzáfűzte, hogy a szocialistáknak csak akkor lenne erkölcsi alapjuk kérni a választók bizalmát, ha bocsánatot kérnek a 2006. október 23-án történtek miatt, és lemond a kormány. "Akkor ugyanis véresre verték a népet" - mondta a plébános, aki prédikációjában kitért a körlevél azon mondatára is, mely szerint "azt is meg kell nézni, hogy a szép ígéretek hirdetői mit csináltak eddig".

A plébános saját elmondása szerint szóvá tette a misén, hogy a szocialista kormányok tönkretették az egészségügyet, az oktatást, a gazdaságot, lényegében mindent. A plébános az MTI-nek azt is elmondta, hogy felháborítónak tartja, hogy a 85 év feletti idős embereket - akik egy életet ledolgoztak - a szocialisták csak annyira értékelik, hogy 8500 forintot ad nekik egy ajkai alapítvány, aki 86 éves, az 8600 forintot vehet át és így tovább.

A misén jelen lévő Schwartz Béla szocialista képviselő és képviselőjelölt ekkor kíséretével együtt távozott a templomból - mondta a plébános, aki állítja: Schwartz az utcán megvárta őt és megfenyegette. Kocsis Tamás szerint a képviselő azt mondta neki, hogy szégyellje magát, és a misén elhangzottaknak még következményei lesznek, ezt jelenti a veszprémi érseknek, a katolikus püspöki karnak, "sőt a pápának is".

Schwartz az MTI-nek azt mondta: igenis szégyenletesnek tartja az iszkázi plébános viselkedését, aki szerinte a prédikációában azt mondta, hogy "a 85 évesek köszöntése gusztustalan, ocsmány és erkölcstelen cselekedet". Ezzel Schwartz megítélése szerint a plébános durván megsértette az idős embereket. Azonnal távoztam a templomból és velem együtt még mások is, és valóban azt mondtam a plébánosnak a mise után, hogy szégyellje magát az ilyen prédikáció miatt - fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy valóban értesíteni fogja az érseket és a püspöki kart a történtekről.